Despre Moinesti | Stiri din Bacau

Despre Moinesti


Moineşti este un municipiu din judeţul Bacău, Moldova, România. Are o populaţie de 24.210 locuitori.

Cuprins


Istorie

Prima atestare documentară a oraşului datează din anul 1467. Numele oraşului apare şi în lucrarea umanistului Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae. În 1832 este atestat ca târg. În această perioadă s-a format o puternică comunitate evreiască care a rezistat până la instaurarea comunismului. Printre evreii născuţi în Moineşti se numără Tristan Tzara şi Moses Rosen, fost Şef Rabin al cultului mozaic. Oraşul a cunoscut o dezvoltare aparte în epoca interbelică.

Demografie

Evoluţia populaţiei la recensăminte:

Economie

Zona oraşului Moineşti dispune de resurse naturale precum petrol, gaze naturale, sare şi material lemnos. Aflat la intersecţia dintre Carpaţii Orientali şi Subcarpaţi, municipiul Moineşti se caracterizează printr-o aşezare colinară strategică ce a permis dezvoltarea unui oraş împărţit în mai multe zone principale: Centru (strada Tudor Vladimirescu), Lucăceşti, Văsâieşti, Hangani, Micleasca, Măgura, Găzărie. Din punctul de vedere al situaţiei economice, Moineştiul a cunoscut o perioadǎ de înflorire între anii 1950-1980 ca urmare a dezvoltării extracţiei petrolului. După 1990 declinul său economic a cunoscut aspecte dramatice: rata Şomajului mare de 50%, rata mortalităţii mult peste media naţională.

Monumentul artistic „Dada”

La intrarea în oraşul Moineşti se află un monument ce a fost realizat în memoria lui Tristan Tzara (100 de ani de la naştere) şi a curentului dadaist iniţiat de acesta. Monumentul „Dada” se doreşte un semn de preţuire a «moineşteanului universal», pe pământ românesc şi a fost realizat de sculptorul german de origine română Ingo Glass. Monumentul se află poziţionat pe şoseaua Moineşti-Bacău, având următoarele dimensiuni: 25 m lungime, 2,6 m lăţime, 10 m înălţime, cântărind 120 t, o combinaţie de oţel cu beton.

Personalităţi locale

Update me when site is updated
Stiri si Massmedia www.TOP21.ro Top25.ro - Noi te promovam pe Internet ! Romanian Top 30 Bancuri Stiri Online - cel mai bun site de stiri online Top66 Statistici